• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 1m/s SW
  Варна инвестира 2 милиона лева в зелени площи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  cvetq morska gradina (2)

  Общината чака 4,5 млн. лева от туристически данък през тази година

  4,5 млн. лева приходи от туристически данък са заложени в бюджета на Варна през тази година, стана ясно на днешното заседание на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност към Общинския съвет, на което беше одобрен разчетът на разходите по бюджета за 2019 г., финансирани с приходи от туристическия данък.

  Общата рамка е в размер на 4,77 млн. лева, от които 271 хил. лева са преходен остатък от миналата година. Почти половината от средствата, или 2,2 млн. лева, общината ще вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината. От тях близо 2 млн. лева ще бъдат изразходвани за поддържане и изграждане на зелени площи. Със средства от туристическия налог ще се финансира също благоустрояването на терена до Юнашкия салон, както и ремонтът на фонтани и обществени чешми на територията на общината.

  Знакови за града спортни и културни събития също ще бъдат подпомогнати със средства от събрания данък от туризма. 500 хил. лева ще отидат за провеждането на международната регата „Тол Шипс“, а други 500 хил. лева – за Международния музикален фестивал.

  За организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, са заложени 1,8 млн. лева. През тази година със средства от местната хазна ще се финансират: конкурсът „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, националният фестивал „Вино и храна“, туристическото изложение „Турекспо дестинация Варна 2019“, традиционният Черноморски туристически форум. За поредна година ще се организират празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с грозде в к. к. „Константин и Елена“.

  В рамките на заседанието стана ясно, че в списъка на 100-те национални туристически обекта на България вече са включени Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей „Владислав Варненчик“. Доскоро Варненска област беше представена от само два обекта – Регионалният исторически музей и Музея тна мозайките в Девня, което предизвика недоволството на варненци.

  1 коментар

  1. Радослав

   В тези средства предвидени ли са “зелените” площи около блоковете?! Защото искаме такива, но като няма кой да ги поддържа те стават всичко друго, но не и красиви. И да, ние всички сме отговорни и трябва да пазим, но и в Америка обществените площи не се самоподдържат!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg