Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненският Окръжен съд с награда за сайта си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи варненския Окръжен съд като водещ в класацията сред окръжните съдилища за ергономичност на интернет страницата си и информацията, предоставена на гражданите. Класацията е част от изработената от неправителствената организация „Карта на прозрачността на съдилищата в България“.

Анализът обхваща районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища у нас. Индикаторите, които се измерват в класацията, са ергономичност на сайтовете (навигация, дизайн), степен на публичност, прозрачност и отчетност на представената информация за гражданите. Оповестяването на класирането беше част от проведената кръгла маса на тема „Прозрачност в работата на съдилищата“, която се проведе в София.

„Сайтът на варненски Окръжен съд е създаден с идеята да бъде ориентиран към потребителите. Да предостави възможност на гражданите бързо и лесно да намерят необходимата информация, да се ориентират в правната тематика, да се свържат с нас. Благодаря от името на всички колеги, ангажирани със създаването  и поддръжката на сайта за оценката на асоциация „Прозрачност без граници“, сподели при получаване на наградата Диана Иванова, връзки с обществеността на Окръжен съд – Варна.

В рамките на форума асоциация „Прозрачност без граници“ представи и каталог на добрите практики по предоставяне на информация на гражданите. Варненският окръжен съд също беше поканен да сподели своя опит.

От неправителствената организация споделиха, че са изработили „Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата“. В него са събрани водещите стандарти на международни организации в тази област и практики, прилагани в държави-членки на Европейския съюз. Асоциацията има намерение да предостави всички материали на Висшия съдебен съвет и по този начин да подкрепи съдебната система в усилията й да бъде по-прозрачна и достъпна за гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *