• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 3m/s NNW
  Родители в спор да се събират ли средства за театър в градините
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  деца
  Снимката е илюстративна.

  Близо 900 души вече се подписаха в петиция „Да върнем кукления театър в детските градини на Варна“

  Да се събират ли средства от родителите за театрални постановки в детските градини на Варна и колко често да се изнасят такива. Този въпрос стана обект на дискусия в социалните мрежи през последните дни, като се стигна и до петиция в подкрепа на Кукления театър в детските градини. Конкретен повод стана оплакване на родители за това, че им се събират пари за театрални представления в детска градина. Да се ограничат броят на представленията и събирането на пари за билети, настояват несъгласни с практиката.

  Тези дни в социалната мрежа Facebook бе разпространено и писмо на директора на общинската дирекция по образование Лилия Христова до директорите на детските градини, с което тя разпорежда да се преустанови практиката да се провеждат над 10 представления, за които се събират средства от родителите.

  С документа, който е с дата 6 декември 2018 г., шефката на образователна дирекция настоява годишно да се провеждат най-много по две представления, които да са по повод определени празници и по преценка на ръководителите на детските заведения. Именно това писмо провокира болшинството от коментиралите  темата в социалната мрежа да изкажат крайни мнения. Повечето включили се недоумяват как може да се стигне дотук и как някой би се оплакал при положение, че за театър се събират по 4 лева за дете. Масово се срещат и коментари от типа, че за определени неща като цигари и т. н. родителите имат пари, а за театър,  тоест култура нямат.

  Градините биха могли да заделят от средствата, с които разполагат, за организиране на театрални представления, коментира от своя страна Лилия Христова и допълни, че децата могат да се водят на театър от самите родители или близките им.

  Междувременно бе инициирана и петиция „Да върнем кукления театър в детските градини на Варна“. „В забързаното ни ежедневие, малко от нас успяват да водят събота и неделя децата си на театър и вместо да се радваме, че театърът отива при децата ни, ние го гоним …. Уважавам мнението и на тези майки, но желая и моето (надявам се и вашето) да бъде уважено, като се върнат представленията отново в детските  градини“, гласи част от текста й. Към момента е подписана от близо 900 души.

  Стигна се и до работна среща между Лилия Христова и директора на Държавен куклен театър-Варна Вера Стойкова, на която Христова представи получените сигнали, а от своя страна Вера Стойкова – петицията в подкрепа на изнасянето на повече куклени постановки в детските градини.

  На срещата са разгледани възможностите за бъдещи съвместни дейности между двете институции и начините за взаимодействие в областта на образованието и културата в полза на децата в предучилищна възраст. Предстои да бъде взето решение, което ще регламентира възможностите за изнасяне на театрални постановки, заявяват от общината.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *