• Varna
  8°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 2m/s NE
  95 заболели от грип във Варненско за близо месец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  грип, болен

  98 души са с усложнения от грип и остри респираторни заболявания

  95 души са заболели от грип във Варненско от началото на годината до момента, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.  46 случая са регистрирани през изминалата седмица, а седмица по-рано броят им  бил 29.

  15 от заболелите през периода 18 – 24 януари 2019 г., когато и бе обявена грипна ваканция за учениците, са деца на възраст между 5 и 14  години. 10 са възрастните хора над 64 години. 98 души са развили усложнения от грип и остри респираторни заболявания, като в 54 от случаите става въпрос за бронхити, а в останалите 44 – за пневмонии, сочат още данните на РЗИ.

  Общият брой на регистрираните остри респираторни заболявания в региона е 889, срещу 718 случая в предходната седмица. Най-висока заболяемост има във възрастта 30 – 64 години (279 лица) и 5- 14 години  (243 заболели лица).

  От въздушно -капковите инфекции са регистрирани 107 лица срещу 69 за предходната седмица, представени от 90 случая на варицела и 17 случая на скарлатина.

  Заради препълнените отделения управителите на многопрофилните болници в града поискаха от Здравната каса временно да бъдат осигурени допълнителни легла. Вече има разрешение да се включат допълнителни легла към отделенията за интензивно лечение, белодробни клиники, в инфекциозна клиника на “Света Марина” и “Света Анна”, информираха от РЗИ.

  Само през последните няколко дни лекарите във Военноморска болница са се борили за живота на две пациентки с усложнения от грип. Жените са стабилизирани, но лечението им е струвало на болницата над 3 000 лв.

  От Здравна инспекция са на мнение, че грипната епидемия започва да отшумява. Според лекарите, обаче, именно сега е пикът на усложненията от грипа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *