• Varna
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s NW
  Прокуратурата с проверка след разследване за злоупотреба с пари за туризъм
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Уикипедия
  Снимка: Уикипедия

  Източвани ли са пари за туризъм в планините? След разследването на Нова телевизия за описани, но неизвършени ремонти на заслон Черни връх прокуратурата обяви, че се е самосезирала и започва проверка. След инцидента с голия бегач до върха в навечерието на Нова година, за първи път сега говори председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев. По думите му срещу организацията се води кампания и събитията на 31 декември са били „сценка”.

  Случката на Черни връх стана известна след пост във Facebook, където са пресъздадени събитията около група хора, тръгнали да празнуват на Нова година на върха, и един гол бегач, който не е допуснат веднага вътре в чайната.

  „Спретват този номер, защото знаят, че преди това е имало още няколко оплаквания. Това беше активно мероприятие, за да се очернят не Чавдар и Ирина. БТС беше във фокуса на интереса. Те знаят нашите слаби места”, коментира Стоев.

  Случката тогава беше повод представител на БТС да обяви, че ще предложи наемателите за смяна, защото по правилник те трябва да работят 24 часа. В правилника на БТС обаче не се споменават чайни. Там е записано, че високопланинските и отдалечени хижи приемат туристи по всяко време. В договора с наемателите обектът бил описан като „заслон”, твърди Соев. От документите става обаче ясно, че първия договор от 2004 г. е за чайна. Следват още документи, където пак се използва същото наименование.

  В годините туристическият съюз е получавал субсидия от Столичната община. От отчетите става ясно, че по документи на обект Черни връх има дървена дограма. Същото е записано и в писмо на изпълнителния секретар на БТС до общината от юни 2018 г. По характер обаче дограмата е алуминиева.

  „Не може да е за Черни връх. Там не сме сменяли дограма. Никога там не е имало намерение за смяна дограма. Ако това е описано, значи е някаква техническа грешка”, твърди председателят на БТС.

  Сред документите правят впечатление и еднаквите отчети за две хижи. По думите на Стоев хижа „Мусала” не работи, защото няма документи за въвеждане в експлоатация. От сайта на хижата става ясно, че тя приема туристи от декември. Наемът от 400 лева от БТС обясняват с инвестициите, които трябва да се направят. Но пак според действащия вече договор, ако до юни месец  БТС не успее да извади всички необходими документи, дължи на наемателя 100 000 евро, както и неустойка от 500 000 евро.

  „Аз този договор не съм го подписвал и ще гледам да не платя половин милион евро”, категоричен е Стоев. От Софийската градска прокуратура съобщиха още, че в момента тече проверка на туристическия съюз във връзка със сигнал от юли миналата година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *