Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Мечката Свобода от варненския зоопарк навърши 30
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Зоопарк Варна
Снимка: Зоопарк Варна

Свобода е здрава и пъргава предвид напредналата си възраст – в природата мечките на такава възраст са рядкост

Мечката Свобода от варненския зоопарк стана на 30 години вчера. Свобода е здрава и пъргава предвид напредналата си възраст – в природата мечките на такава възраст са рядкост. Преди 11 години Свобода и партньорът й Карамуш идват във варненския зоопарк от Русе, припомнят от атракциона.

Двойката има едно поколение – две мъжки мечета, които заминават за зоопарка в София. Няколко години по-късно Карамуш умира, а на Свобода не е търсен нов партньор, тъй като размножаването на кафяви мечки в плен е забранено /според наредба 6 кафявата мечка не трябва да се размножава в българските зоопаркове, защото популацията й е голяма/.

Преди повече от пет години Свобода претърпя  инцидент, в резултат на който главата й посиня. Козината и бе боядисана в синьо от флакон с боя за рисуване на графити, изпуснат случайно или не от дете. Мечката го ударила с лапа и той гръмнал в муцуната й. Пострада и окото на Свобода. За да бъде почистена се наложи 200-килограмовата Свобода да бъде упоена – няколко месеца след като претърпя същата манипулация, за да й бъдат сложени хормони против разгонване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *