• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s SSE
  Мъж си подремва, докато Tesla го вози…
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Jalopnik
  Снимка: Jalopnik

  За никого не е тайна, че новите коли ни правят по-мързеливи и много невнимателни на пътя. От тях очакваме да паркират сами или да не се разбият в някоя стена, благодарение на множеството си сензори. Но някои хора, очевидно вярват на автомобилите си повече, отколкото трябва.

  Видео, публикувано от Jalopnik (сайт за ревюта на коли) показва как мъж спокойно си спи, докато неговата полуавтоматична Tesla Model X го вози незнайно къде. Шофьорът или по-скоро спящият, комфортно се е облегнал на седалката и е затворил очи, а ръката му дори не е на волана, пише dnes.bg.

  Автопилотът на Tesla не е разработен, за да спи водача на колата. Всъщност, той изисква постоянното внимание на шофьора за да реагира при възникване на опасна ситуация и не се включва, ако ръката ви не засечена на волана.

  Но и за това “хитрите“ американци са измислили решение. Няколко фирми пуснаха в продажба устройство, наречено Autopilot Buddy, струващо близо 200 долара, което да заблуди датчиците, че шофьорът на колата обръща внимание на пътя. Ако волана не засече длан, то колата започва да пищи… и едва ли има нормален човек, който може да пренебрегне всички тези предупреждения и да продължи да спи спокойно.

  “Всеки водач на Tesla е отговорен и трябва да запази пълното си внимание, докато използва автопилота, за да може да реагира ако е нужно“, пише на сайта на автомобилната компания. Но хората или не искат, или не могат да четат. Множество катастрофи с участието на Tesla в режим на автопилот са станали през последните месеци. Много хора са били заснети как си довършват сутрешната дрямка или си почиват след работа.

  Миналият март кола се блъсна в бариера и уби шофьора си. А няколко месеца по-късно 45-годишен мъж е арестуван, след като колата му не спира при сигнал на полицаи. Разбира се, той спи, а Tesla-та му не е програмирана да се закове на място, когато види палка пред себе си. Сигурно се питате, как са успели да я спрат, след като шофьорът е потънал в дълбок сън? Органите на реда изпреварили колата и дълго, но упорито набивали спирачки пред нея, докато най-накрая тя не намалила достатъчно и спряла.

  За щастие този поспаланко не претърпява инцидент, но все пак следващият път може би трябва да обръща повече внимание на пътя. От автомобилния сайт Jalopnik пък са категорични: “Събудете се! Колите ви не се карат сами!“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg