Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Безплатни профилактични прегледи в онкоболницата през март
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Онкоболница, СБАЛОЗ

Записването на пациенти става на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“

Безплатни профилактични прегледи в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта сред дамите, обявява в дните между 5 и 31 март ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента.

Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. Затова и тази диагноза е част от мартенската профилактична програма на здравното заведение. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме и ракът на маточната шийка. Безплатната профилактика на диагнозата е включена и в тазгодишната програма на СБАЛОЗ – Варна. Целта е ранното откриване на заболяването, тъй като все още най-често срещани са пациентките в трети и четвърти стадий.

За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Подуването и болките в корема също са индикация за задължително посещение на специалист.

Безплатните профилактични прегледи от 5 до 31 март ще се извършват в дните от вторник до петък вкл. от 10 до 12 часа.
Записването на пациенти става на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

При интерес след изчерпване на часовете болницата има готовност да удължи кампанията и през април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *