• Варна
  2°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s NNE
  Агенцията за закрила на детето се самосезира за починалото в болница 2-годишно момченце
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Парапет

  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по случая с починалото 2-годишно дете във варненската болница, което падна от третия етаж, след като се е промушило през парапета на стълбището.

  Това каза директорът на Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Агенцията Камелия Николова.

  „Веднага реагирахме, след като се запознахме със случая от публикациите в медиите. От наша страна са предприети своевременни действия за проучване. На първо място дали се касае за оставяне на дете без надзор от страна на родителя, дали се касае за някакъв вид неглижиране и на следващо място, дали от страна на лечебното заведение са предприети необходимите мерки за гарантиране сигурността и безопасността на всички, които са на територията на лечебното заведение, по-специално на децата”, каза Николова.

  Николова уточни, че правата и задълженията на родителя са ясно разписани в Конвенцията на ООН за правата на детето. „В нея изрично е регламентирано, че родителите носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на своите децата, тъй че ангажимент е на родителя, предвид и ниската възраст на детето, да следи по всяко време детето да се чувства сигурно, безопасно и да не се случват такива нелепи инциденти”, заяви тя.

  На 3 февруари под ръководството на Районна прокуратура-Варна е започнато досъдебно производство за това, че на стълбите пред родилно отделение в МБАЛ „Св. Анна“ родител е оставил малолетното си дете, намиращо се под родителски грижи, без надзор и достатъчно грижи и с това е създал опасност за неговото физическо развитие – което е престъпление по текстове от Наказателния кодекс.

  2 коментара

  1. Елена

   Нормални ли сте? Идете и вижте парапетите в цялата болница и после говорете за неглижиране! Други са виновните, не родителите!
   През лятото щях да падна от петия етаж, облягайки се на парапета, защото е направен извън всякакви норми за безопасност! Широки разстояния между прътите и ниска височина на самият парапет. Дори човек с височина 1,50 може да падне, ако се облегне на парапета! Чудя се как е възможно толкова години никой да не обърне внимание на този факт! Кой знае колко са много подобните случаи! Разровете се и ивижте, преди да прехвърляте вината на родителите!

  2. ...

   Виж, ако го беше качила на моторна шейна собственоръчно да го утрепе нямаше да има проблеми… Ама сега жална им майка

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *