Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Средната заплата на тракторист е 1000 лева, но липсват кадри
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Недостигът на работници в земеделието и как да се облекчи режимът за внос на сезонна работна ръка ще са темите на започващата днес Седма национална среща на земеделските производители в България.

“Обезлюдяването на редица региони и липсата на млади хора там доведе до това да има модерни машини и технологии, а да няма кой да оперира с тях. Работим с хора в предпенсионна възраст. А заплащането, което предлагаме, не е ниско – над 1000 лева е средната заплата за тракторист, например”, коментира пред “24 часа” председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов. По думите му има интерес от украинци и молдовци. В момента обаче има твърде сложни процедури вместо работните визи да се издават бързо и лесно.

Върбанов коментира и темата с разпределението на земеделските субсидии, по-голямата част от които отиват при ограничен кръг големи зърнопроизводители. “В последните години рентата, която се плаща за ползването на земи, е в пъти по-голяма от субсидиите. Тези пари отиват при собствениците на земите, сумите са от порядъка на милиарди левове. На много места тези доходи поддържат социалното равновесие”, казва Върбанов.

1 коментар

  1. българин

    вдигнете заплатата на 2000- 2500 и оградата по границите няма да спре работната ръка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *