Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Родители на съд – детето им не дало съгласие да бъде родено!
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Facebok
Снимка: Facebok

Светът се превръща във все по-шантаво място, а много голяма част от вината за това принадлежи на хората. Решението изглежда много просто – няма хора, няма проблем. И така постепенно се заражда антинатализмът – философско схващане, според което е неморално човешкият вид да се възпроизвежда. Подръжниците на схващането вярват, че голяма част от хорското страдание нямаше изобщо да съществува, ако ги нямаше… хората. И колкото и абсурдно да звучи антинатализмът привлича все повече симпатизанти, пише dnes.bg.

Именно крайната идея на философското движение води и до един абсурд в Индия. 27-годишният Рафаел Самуел е на път да заведе дело срещу собствените си родители, защото не било поискано съгласието му да бъде роден.

“Харесвам живота си, но не виждам защо трябва да накарам едно човешко същество да премине през кошмара на образователната система, а след това стресът от професионалното развитие, при положение, че те дори не са искали да съществуват”, споделя Рафаел.

Учудващо, но 27-годишният мъж от Мумбай е в прекрасни отношения с родителите си, въпреки че иска да ги съди. Антинаталистът иска просто да покаже на обществото, че децата не дължат абсолютно нищо на родителите си и е редно, когато пораснат да поискат обяснение от тях защо са били родени. По думите му възрастните трябва да спечелят уважението ни с действията си.

“Добре ли се е държал с теб този човек? Дал ли ти е свобода? Подкрепя ли те да се развиваш?”, пита индиецът в свое YouTube видео.

Хора, които изповядват философията на антинатализма приветстват съвсем открито идеята за живот без деца. Освен правото на свободен избор, те твърдят, че по този начин околната среда ще спечели, тъй като няма да има толкова огромно замърсяване с въглероден диоксид.

Изследване от 2017 година показва, че ако имаме с едно дете по-малко, не използваме автомобили и избягваме да пътуваме със самолет, това значително ще подобри състоянието на околната среда. Други учени, обаче, отбелязват, че нивата на фертилност в глобален мащаб вече спадат драстично. Това звучи много близо до сценария на хитовия сериал “Историята на прислужницата”, чието действие се развива в близкото бъдеще, а антиутопичния свят се развива във време с ниска фертилност.

Учените обвиняват основно Индия и правителството на страната за разпространението на антинатализма. Това е държавата, която заема второ място по брой население и от икономически съображения постоянно призовава семействата да имат по-малко деца и дори предлагат финансова подкрепа на бедни семейства, които приемат да не се възпроизвеждат изобщо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *