• Варна
  6°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 5m/s NE
  Менар филм фест идва във Варна със специална програма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър от филма "Татко Лола"
  Кадър от филма “Татко Лола”

  В средата на месец февруари варненската галерия Тереза арт ще бъде за първи път домакин на специално подбрана програма от последното издание на Менар филм фест 2019. От ноември миналата година в специално отреден кът в галерията на художничката Тереза Зиковска се провеждат кино уикенди, целящи да съчетаят класика и нови кино заглавия.

  Документално и игрално кино, коментиращо важни теми, изследващи политика, бит, душевност и социални нагласи в съчетание със силни актьорски изпълнения са част от изкушенията за кино ценителите. След само една прожекция в София, единствено и специално за това пространство организаторите на Менар филм фест предоставят филма „Татко Лола“ с участието на невероятната Фани Ардан.

  Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

  Два от киноуикендите този месец ще бъдат посветени на режисьора Франко Дзефирели, който на 12 февруари става на 96 години. Режисьорските и сценографските му изяви в операта, театъра и киното са епоха в световното изкуство. Прочути драматурзи, режисьори, актьори, певци, диригенти, превърнали се в икони на редица поколения, политици, държавници и общественици пресичат жизнения и творческия му път, пъстър калейдоскоп на един динамичен и противоречив век.

  Плеяда от бляскави имена преминават през живота му, със своите дарби, съдби, с чудатите си характери – Лукино Висконти, Ана Маняни, Мария Калас, Джоан Съдърланд, Ленард Бърнстейн, Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър, Коко Шанел, английското кралско семейство, Онасис, Берлускони и десетки други.

  Емоционално и непосредствено, с чувство за хумор и самоирония, сякаш ни е поканил на гости, Дзефирели развързва торбата с мечтите, надеждите, разочарованията, съкровените тайни и пристрастия. И ни повежда на вихрено пътешествие през света, през сцени, гримьорни и снимачни площадки, през един живот, отдаден на красотата.

  Водещ на срещите е кинокритикът Елица Матеева, която е и ръководител кино школа „Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс-Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg