Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Иван Портних: Строителството на бул. “Левски” ще завърши до края на април, но надхвърля бюджета
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимки: ПП ГЕРБ-Варна
Снимки: ПП ГЕРБ-Варна

В най-скоро време ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за Дупката

Строителството на варненския булевард „Васил Левски” ще надхвърли първоначално заложения бюджет от 113 млн. лв. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик кметът на морската столица Иван Портних, който обаче не се ангажира с конкретна цифра за допълнителните разходи.

„Проектът претърпя изменения в хода на изграждането, защото се видяха по-добри комуникационни решения”, обясни оскъпяването Портних. По думите му булевардът трябва да бъде окончателно готов до края на месец април. Вече напълно е приключило поставянето на пилотните конструкции и преместването на подземните комуникации.

Ударният темп на обновяване на града ще бъде гарантиран от рекордния бюджет в размер на близо половин милиард лева, добави Портних и увери, че Варна се намира в изключително добро състояние.

„През 2013 г., когато встъпих в длъжност, бюджетът беше около 200 млн. лв., а сега е два пъти и половина по-голям. Това се дължи на увеличението на местните приходи и на средствата по европейски програми, както и на сериозна подкрепа от страна на правителството.

Много се спекулира по темата със заемите. През 2013 г. дълговете бяха в размер на 68 млн. лв. Може ли някой да посочи какво е останало от тези пари? В момента всеки дълг е с конкретно предназначение и се знае за кой обект отива. Тогава размерът на заемите е бил 37 % от макрорамката на бюджета, а сега е под 19 %”.

В най-скоро време ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за т. нар. Дупка.

„Амбицията ни е да съхраним останките от античния Одесос. Не се нагърбвам с решение какво точно трябва да се направи там, специалистите ще дадат различни варианти и на база на предложенията ще изберем най-доброто, както се случи с проекта за нова библиотека. За нея вече има издадено разрешение за строеж и предстои обявяването на процедура за изпълнител”.

Портних е убеден, че Варна ще е сред градовете домакини, ако бъде одобрена балканската кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 г. Той припомни, че в тазгодишния бюджет са заложени средства за изграждането на три спортни комплекса и за ремонти на площадките в училищните дворове.

2 коментара

  1. Варна

    Какво стана с библиотекатв до Общината? Какво стана със старион Варба започнат през 2015, който вече трябва да е въведен в експлоатация, за 4 години 1 сектор и 1 паркинг, хората за 2 години строя супе модени стадиони за 60 000 зрители, никакъв шанс нямаме за Световното 2030

  2. българин

    нали трябваше да е готов март месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *