Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
17 заведения затворили варненските данъчни
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

заведение

Съставените актове са над 960

Общо 17 заведения са ефективно затворени след лятната кампания на варненските данъчни в периода юли-август 2018-та. Работата на обектите е спряна, защото нямат касов апарат или не издават фискален бон. Такива нарушения са отчетени при още 27 заведения. За тях също има издадени заповеди за налагане на принудителна мярка, но тече обжалване или вече има решения на съда. Това е причината някои от нарушителите все още да работят, каза пред медии шефката на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП-Варна Ваня Димитрова, предаде репортер на Moreto.net.

Сред нередовните заведения има редица знакови дискотеки и барове, радващи се на огромен посетителски интерес. Данъчните обаче не пожелаха да конкретизират при кои точно са установени нарушения и кои са затворените.

При лятната кампания са установени още близо 200 нарушения, свързани с разлика в касовата наличност.

През юли и август данъчните отчитат ръст в оборотите на дискотеки и ресторанти с над 17%, а на данъчните приходи с над 8%.

През активния сезон са посетени 98 обекта, в които са иззети парични средства. Това са над 52 хил. лева. Междувременно лицата, които са посетени, доброволно са декларирали над 475 хил. лева.

През летния сезон са проверени над 9600 транспортни средства, с които се следи движението на т.нар рискови стоки през границата. Оборотите оттам са над 9 млн. лева.

През 2018 година броят на ревизионните производства е по-нисък спрямо 2017-та, посочи Димитрова. Допълни, че това се обяснява с новия подход на данъчната администрация за доброволното деклариране и коригиране на грешки, които правят хода на контролните производства.

Съставените актове са над 960. При тях разкритията са близо 60 млн. лева, а данъчната загуба е намалена с 8.5 млн. лева.

В резултат от изпратените към лицата покани или проведени срещи са коригирани доброволно над 11 млн. лева данъци.

Тази година има ръст в проверките и ревизиите чрез софтуера за анализ на данните от електронната търговия. Чрез употребата му има извършени над 250 производства, в които са установени задължения от близо 8 млн. лева. Тази кампания за електронните търговци продължава. Миналата година са извършени над 300 проверки и над 70 ревизии, в които има установени допълнителни задължения в размер на близо 4 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *