• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 67%
  Вятър: 2m/s NNE
  30 млн. лв. допълнително за общинските и областните болници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кирил Ананиев

  Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв., с което общата субсидия става 66 млн. лв. Средствата са, за да се справят болниците с тежкото си финансово състояние, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, предаде БНР.

  Целият допълнителен ресурс, който ще получат областните и общинските болници, е разпределен на 30 млн. лв. допълнителни средства, и 36 млн. лв., които преди това са предвидени в държавния бюджет, обясни министърът. От допълнителните средства – 18 млн. ще бъдат разпределени за общинските болници, а 12 млн. лева – за областните.

  Останалите 36 млн. лв. ще бъдат за повишаване на работните заплати на работещите в общинските и областните болници. Увеличаването на заплатите в общинските болници ще бъде между 25 и 40% и то ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала. Увеличаването на заплатите в областните болници ще бъде между 10 и 15%. Това ще осигури нормално функциониране на системата на здравеопазването в тези болници, както и обслужването на пациентите в тези региони, добави министър Ананиев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *