Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Над 1000 нови археологически находки във Варненско за година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

разкопки

Над 1000 нови находки са постъпили във фондовете на Варненския археологически музей в резултат на работата на археолозите през миналата година. Годината е била изключително успешна за тях, отчитат от музея.

В рамките на съвременна Варна са проведени спасителни разкопки на обекти, които допълват с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие.

Екипите от археолози са продължили разкопките на халколитното селище в местнот Корията до Суворово и са провели проучвания на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Св. Атанас в Бяла, ранновизантийския манастир в местност Джанавара, средновековния манастир в местност Караач теке, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен.

Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да представят новите находки. Най-интересните открития от 2018 г. ще бъдат представени по повод Деня на археологията в България на 12 февруари 2018 г. В срещата с медиите ще се включат д-р Владимир Славчев, д-р Христо Кузов, доц. Валерий Йотов, Александър Минчев, д-р Васил Тенекеджиев, д-р Игор Лазаренко и д-р Мария Манолова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *