Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Започват да се прилагат новите правила за безопасност за лекарствата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

От днес започват да се прилагат нови правила за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Производителите ще трябва да поставят по-сложен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката. Аптеките – включително продаващите онлайн – и болниците ще трябва да проверят автентичността на медикамантите, преди да ги отпускат на пациентите.

„До известна степен системата ще усложни работата, но пък ще е по-коректно, няма да има измами, злоупотреби. Трябва всичко да е направено по тази система и да минава през където трябва – НАП и другите.“

„Ние сме готови като оборудване, за цялата верига. Откакто излезе регламентът, собствениците започнаха да се подготвят. След като нещо е решено на европейско ниво, нали все пак сме в Европа”,  споделиха аптекари и пациенти.

Новите правила са в съответствие с европейската Директива за фалшифицираните лекарствени продукти. Наличните лекарства, произведени преди 9 февруари 2019 г., ще се продават до изтичане на срока им на годност. Здравното министерство увери, че няма да налага санкции на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен период за снабдяване с четци и свързване със системата за верификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *