Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Държавата планира да даде близо 5 млн. лева за домакинства в спорта, засега
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

България - Финландия волейбол (42)

Близо 5 млн. лева ще отпусне държавата за домакинства на спортни състезания през 2019 г. Това показва справка, публикувана в сайта на министерството на спорта. В нея е уточнено, че общата сума от 4 867 520 лева е актуална към 8 февруари. При получаване на други домакинства парите ще се увеличат. Миналата година по това време министерството обяви, че планира да даде 7 млн. лева за организиране на спортни състезания.

Освен това прави впечатление отсъствието на ключово и скъпо събитие, в организацията на което държавата участва – Световната купа по ски в Банско (22-24 февруари). Курортът е един от малкото в календара за сезона, който ще приеме три, а не два старта. Преди година федерацията по ски получи 900 хил. лева за домакинството на Световната купа по сноуборд в Банско, a през 2017 г. – 990 хиляди лева отново за стартове в Банско.

Сега рекордьор с общо 1.43 млн. лева е волейболът, който ще приеме няколко турнира. След това се нарежда таекуондото със 700 хил. лв за организирането на тридневен турнир в София.

По около половин милион получават федерацията по кънки за световното по шорттрек, борбата и тенисът за турнира в София. Във волейбола 511 хил. лв са за трите турнира, които България ще приеме в Лигата на нациите при мъжете и жените. Още 430 хиляди ще са за домакинството на мъжкия квалификационен турнир за олимпийските игри.

Допълнително в разчета на министерството е вписана и такса от 489 хил. лв за домакинство на европейското по волейбол за жени през 2021 г. Спечелването му все още не е обявено официално, но вицепрезидентът на волейболната федерация Любомир Ганев заяви пред “Дневник”, че това е формалност.

България ще е съвместен домакин заедно със Сърбия и Румъния, като се очаква окончателното потвърждение и на Гърция. Четирите държави активно обсъждат идеята да се кандидатират и за световното по футбол през 2030 г. Впечатление прави и отпускането на 700 хил. лева за Световната купа по таекуондо. Преди година министерството даде 400 хил. лева за европейско първенство за всички възрастови групи в дисциплините спаринг и пумсе.

Българската федерация по таекуондо, ръководена от бившия депутат Слави Бинев, често получава похвали от Кралев за напредъка си. Благодарение на добрите си резултати тя се изкачи в първа група по финансиране от министерството, като за 2019 г. ще получи 750 хил. лева. Държавата ще даде 350 хил. лв за световно първенство по свободна и класическа борба за кадети и кадетки, както и 230 хиляди за европейско по бокс за младежи и девойки.

Общият брой на състезанията към момента, които ще бъдат финансирани тази година, е 16. Към тях се добавя и плащането на такси за три състезания, които ще се проведат между 2020 и 2022 г. Сред тях са европейското по волейбол за жени, олимпийската квалификация по борба (170 хил. лева) и световното по художествена гимнастика за жени (257 520 лева).

През септември миналата година Кралев заяви, че домакинството на големи първенства е дългосрочна олимпийска стратегия. “Политиката ни ще бъде в следващите години да продължим с домакинствата на традиционно силни спортове за България. Основно искаме да спечелим домакинства на квалификации за олимпийските игри. Това ще ни помогне нашите силни атлети да могат да се реализират по-добре и да спечелим повече квоти”, заяви министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *