• Varna
  2°
  слаб ръмеж
  Влажност: 93%
  Вятър: 9m/s NNE
  Теренът на “Кремиковци” може да приюти завод на “Фолскваген”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Дневник
  Снимка: Дневник

  България преговаря с най-големия производител на автомобили в света – “Фолксваген” (Volkswagen Group), за отварянето на завод, който е възможно да бъде на терена на бившия металургичен комбинат “Кремиковци”. Заводът се планира да бъде отворен до 2022 г., но България не е единствената страна, която се бори за него. Конкуренти са й Сърбия и Румъния. Това съобщава в новия си брой “Капитал”.

  За намерението на “Фолксваген” се разбра в края на миналата година от публикации в германската преса. Тогава производителят обяви, че иска да премести чешкото производство на друго място. А заводът на “Шкода” в Касини, Чехия да поеме сглобяването на Volkswagen Passat, Skoda Superb и Kodiaq.

  Трансформацията е част от цялостната стратегия на Volkswagen за преминаване към производство на все повече електромобили, които ще се правят в заводите в Емден и Хановер, посочва седмичникът. Предвижда се заводът да е с капацитет 1000 коли на ден, което ще превърне страната, в която ще бъде най-големият производител на автомобили в ЕС.

  В момента собственик на терена на “Кремиковци” от около 7.7 хил. декара е Първа инвестиционна банка (ПИБ).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *