Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ромите от Войводиново с провокация: “Връщаме се”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Ели Крумова/Монитор
Снимка: Ели Крумова/”Монитор”

Около 15 жени с малки деца и бременни булки от ромски произход се събраха в махалата на село Войводиново в опит да се върнат в полуразрушените си къщи. Те бяха предвождани от двама мъже от „Столипиново” – Сава Бошнаков и Асенов, които се представиха, че са от Българския Хелзинкски комитет (БХК). Заедно с тях бе и екоактивистът Васил Къдринов от Пловдив, който бе довел фоторепортерка, представяща се за американска журналистка, пише „Монитор“.

„Като кучета ни изкараха оттук. Кучетата ги прибраха, а нас? Ние по-зле от кучетата ли сме?”, крещяха ромките. Те обясняваха, че ще си запалят огньове и ще останат да нощуват в махалата, въпреки че къщите им са незаконно построени и че голяма част от тях са вече разрушени. „Имат право, докато не се произнесе съдът дали ще ги съборят къщите им, да останат в селото. Никой няма право да ги гони”, ги защитаваше Сава Бошнаков.

Ромките бяха докарани в селото с частни коли от „Столипиново” около 8 часа сутринта в събота. Връщането им не остана незабелязано от местните хора, които веднага се събраха и организираха протест срещу повторното им заселване във Войводиново. На мястото за минути бяха струпани и полицейски сили от районното управление в село Труд, екипи на Специализираните полицейски сили и на Жандармерията от Пловдив. Полицаите преградиха пътя на жителите на селото, които твърдо бяха решени да изгонят ромите отново от махалата. Опитите на мъже от Войводиново да заобиколят полицейския пост в началото на ромската махала не даде резултат. Около обяд при ромите отиде и кметът на Войводиново Димитър Тосев, който часове наред се опитваше да ги убеди да си тръгнат, за да не създават напрежение.

„Селото не желае вие да се върнете. Независимо какъв комитет ще дойде. Хелзинкски мен не ме интересува. Аз съм представител на хората от селото. Вие откакто живеете тук, толкова вреди сте нанесли. Може да работиш, но ви казвам какво е. Какви работи имате да търсите тук? Срещу вас се води дело. Трябва съдът да се произнесе какво ще се случи по-нататък с къщите ви. Не предизвиквайте хората”, им говореше Тосев. В отговор Сава Бошнаков му заяви, че е отишъл във Войводиново да подкрепи „тези бедни хора, не може да бъдат така на улицата, на произвола на съдбата. Вярвам, че всеки един нормален български гражданин ще разсъждава по този начин. Нужна е подкрепа в този момент. Всички сме граждани на тази България, независимо от етническия произход. И адвокат имаме. Евгени Костадинов се казва.”.

Колегата му от БХК Асенов обаче бе доста по-краен. „Аз го приемам това като БГ Джихад. Това е абсолютен джихад за мене. Това не е командос. Той е обикновен военослужещ. Той се опитал да извърши някакво престъпление. Може би пиян. Върнал се е, ударил човека. Отвърнаха му на удара при самозащита и давай сега, понеже са цигани, нямат права, нямат защита, давай сега да ги трепем. На Каракачанов ще му кажа, че и той е циганин. ”, заяви Асенов, който отказа да си каже малкото име. Според него вицепремиерът Каракачанов бил от племето „цингари” и не бил нито българин, нито македонец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *