Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Всяко четвърто дете жертва на подигравки в интернет
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Интернет деца

Около 20% пък си признават, че са извършвали подобни действия срещу техни връстници

Около 20-25% от децата, според наше изследване, са ставали обект на подигравки, тормоз, обиди, заплахи от свои връстници най-често в интернет, а около 20% пък си признават, че са извършвали подобни действия срещу техни връстници. Това казакоординаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов пред ИА “Фокус”.

„Но всъщност 100% от децата стават жертва на това явление, тъй като човек, който наблюдава някакъв акт на агресия, било то както е в случая вербална, той не може да остане безучастен, казват психолозите. Той се отъждествява подсъзнателно или с жертвата, или с извършителя“, обясни Апостолов.

По думите му в най-малката възрастова група основният риск е детето да попадне на неподходящо за възрастта му съдържание – най-вече за сексуално, порнографско или съдържание с екстремно насилие.

“Имайки предвид крехката възраст на децата, на която са вече в интернет, това може да ги шокира и травмира. За този риск, ние предлагаме на родителите да не дават на децата да ползват стандартния YouTube”, посочи той.

YouTube разработи от няколко години, тази година за първи път пусна и на български свой канал и приложение YouTube kids. “Той съдържа фактически цялото забавно, учебно и полезно съдържание, което децата обичат, интересно им е и полезно, но от него са изчистени всички тези качени от потребителите видеа, които не са подходящи за възраст под 18 години“, допълни Апостолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *