Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Националната аптечна камара: В България няма фалшиви лекарства
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

лекарства

В България фалшиви лекарства в аптеките няма. За последните пет години Изпълнителната агенция по лекарствата е осъществила множество проверки на пазара и не е открила нито една такава опаковка от всичките над 180 милиона опаковки годишно. Това заявяват от Националната аптечна камара по повод зачестилите репортажи за старта на системата за верификация на лекарствените продукти и притеснени сред хората за употребявани от тях лекарства.

От камарата призовават Българската организация по верификация на лекарствата и медиите да се въздържат от изявления, че част от лекарствата в България са фалшиви, защото това нагнетява обществото и всява страх за живота най-вече на по-възрастните пациенти и родителите на малки деца.

Фармацевти от цялата страна съобщавали, че силно разтревожени пациенти идвали в аптеките с всичките си лекарства с най-настойчивата молба да бъдат проверени, при това пред тях, за да видят с очите си. Пациентите заявявали, че са спрели да си приемат лекарствата, докато не се провери в аптеката дали са истински…

Лекарство снабдителната мрежа е част от Системата за национална сигурност и Правителството трябва да я пази чиста от търговските интереси на мултинационалните компании за производство на лекарства, които системно се опитват да я превърнат в крайното звено на своя бизнес, предупреждават от Националната аптечна камара.

Те настояват правителството и здравното министерство да вземат спешни мерки за успокояване на населението, че лекарствените продукти в търговската мрежа са и ще продължат да бъдат истински, ефективни и безопасни за употреба. Който твърди обратното нека да приведе доказателства или да бъде преследван с цялата строгост на Закона за всяване на смут сред населението и разклащане на устоите на държавността, призовават от организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *