Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Събират средства за две нови църкви и метох във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: svetimesta.com
Манастирът “Рождество на пресвета Богородица” в местността “Сотира”. Снимка: svetimesta.com Снимка: svetimesta.com

Нов православен храм и метох да бъдат изградени към манастира „Рождество на пресвета Богородица” във варненската местност „Сотира“. Тази идея се опитват да реализират от Църковното настоятелство на построения преди 25 години манастир. Негови представители запознаха с проекта депутата от ГЕРБ Нели Петрова.

От църковното настоятелство на манастира алармираха и за необходимостта да се изгради подпорна стена в имота, който попада в зона с констатирани свличания вследствие на ерозионни процеси. „Имаме готов проект за укрепването, за който събираме средства. На добрата воля на дарители разчитаме и за строителството на женски метох, за който вече сме във фаза на инвестиционно проектиране”, обясни отец Димитър.

Миряни споделиха с варненския депутат и идеята за изграждането на малка църква между улиците „Феликс Каниц”, „Любен Каравелов” и „Цани Гинчев” в морската столица. Православният храм ще носи името „Св. Иван Рилски”. „След години усилия и с безкористната помощ на специалисти за архитектурния проект вече разполагаме с разрешение за строеж и търсим средства за градежа на църквата”, разказаха инициаторите.

Нели Петрова подкрепи каузите и разясни възможностите чрез дирекция „Вероизповедания” да се финансират ремонти и строителство на храмове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *