Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Настаняват ромите от Войводиново в социални жилища
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Ели Крумова/Монитор
Снимка: Ели Крумова/Монитор

Kметът на община Марица заедно с областния управител Здравко Димитров ще търсят конкретни мерки за настаняване на около 50 души от махалата във Войводиново в социални жилища. Такива в Пловдив се намират единствено в големите панелни блокове в Столипиново. Те са и единствените законни постройки там, пише vesti.bg. Напрегнато и без особено сближаване на позициите протече днес срещата на кмета на община Марица Димитър Иванов и зам. областния управител Петър Петров с представители на населението на Войводиново и на ромите от съборената махала, начело с активисти от организация „Рома.

Точно те, а не други правозащитни организации, са завели в събота част от обитателите на незаконните къщи, което породи ново напрежение в селото. Срещата днес продължи повече от два часа, размениха се остри реплики и от двете страни, само ролята на политиците като че бе единодушно посочена като основен виновник в създалата се ситуация. Според адвокат Евелина Божикова, далеч не всички прогонени от селото са бедстващи, много от тях работят и имат доходи, а нито един не е на социални помощи поради простата причина, че не си пускат децата на училище.

Тя каза, че на тези, които са наистина в тежко положение, трябва да им се намерят социални жилища, но община Марица няма такива, а идеята да се настанят във фургони на територията на селото е взривоопасна и неосъществима. 19 постройки бяха съборени веднага, други 17 са в по- добър вид и за тях са издадени заповеди за премахване поради незаконност, но за всички тези заповеди са пуснати жалби в Административен съд Пловдив. За 12 от делата вече има определени дати през март.

Големият проблем с ромите във Войводиново се породи от обстановката в махалата, споделят жители от селото. Другаде под наем живеят хора от същия етнос, но тях никой не ги гони, нито пък те създават проблеми. Днес сред присъствалите на срещата беше майка на седем деца, чийто мъж снощи загуби работата си при пожара на цеха за преработка на месо в селото. Такива като нея живеят в също толкова незаконни бараки в Столипиново, каквито са били и във Войводиново, каза Недко Асенов, секретар на организация „Рома”. Той определи събарянето на махалата като линч и заяви, че цяло Столипиново е незаконно. Макар и лично да е опитал да узакони къщата си, през 1993 г. му е отказано да плати, дотогава действаше такава практика, която вече не съществува. В крайна сметка той остана доволен от финала на срещата, тъй като хората няма да останат на улицата. Част от ромите са си наели апартаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *