Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Лаптоп

Какво ще се случи, ако Русия наистина реши да се изключи за един ден от глобалната мрежа? Информационен хаос в страната и извън нея, или лесно преодолима криза? Според компютърни експерти е трудно да се предвидят последствията в подобен случай. Русия заяви, че има план да се изключи експериментално от световната мрежа, за да разиграе сценарий за евентуална кибервойна и да тества независимата си мрежа РуНет.

Интернет представлява глобална система от свързани компютърни мрежи, по които пътува информацията. Точките, в които се свързват тези мрежи, са най-слабото звено и една от целите на Русия е тези точки, които обработват влизащата и съществуващата в страната информация, да са под неин контрол. Въпросните точки могат да се онагледят като подвижни мостове, които да се вдигат за външния трафик при евентуална заплаха. Те обаче могат да се вдигат и ако правителството реши да цензурира информацията, до която хората да имат достъп.

Инфраструктурата на интернет пък представлява гигантска система от подводни кабели, сателити и друга технология, която кръстосва целия свят и често игнорира напълно държавните граници. Различните държави често опитват да му наложат известни регулации, а през годините не липсват и опити той да бъде спрян напълно.

Един от последните примери е в република Конго, чието правителство спря интернета в цялата страна по време на президентските избори в страната миналия месец. Според експерти – в по-неразвитите държави, в които интернет доставчиците са малко, подобно спиране е по-възможно. Миналата година например Мавритания остана за два дни без интернет, след като кораб прекъсна подводен оптичен кабел.

Там, където има по-голяма диверсификация, обаче, задачата се усложнява. На бившия президент Хосни Мубарак, например, му отне няколко дни, за да успее да спре интернета в Египет по време на арабската пролет от 2011-а година. Наскоро Русия също обяви, че планира за кратко да изключи напълно страната от световната мрежа, като част от експеримент, който да тества кибератака.

Пред Дарик радио системният администратор Благовест Петров заяви, че подобен експеримент може да доведе до срив на критични системи. “Предполагам, че ще има последствия. Те ще бъдат за гражданите, за фирмите. Надявам се да не се повредят много критични системи, защото има болнични системи, които също зависят от глобалната мрежа“, каза Петров. Възможен е срив и на сайтове, които се намират извън Русия.

“Много трасета минават през Русия и това може да се отрази на световния интернет трафик. Трасетата между Европа и Австралия, ако минават през Русия, това означава, че част от интернета ще бъде буквално счупен за известно време. Ако няма алтернативни маршрути и ако не изработят толкова добре такива, които могат да прехвърлят трафика автоматично”, допълни специалистът.

До момента единствената обявена дата, на която се предполага, че Русия ще проведе експеримента, е 1 април. Засега няма конкретна информация от руската страна как точно ще се осъществи въпросното изключване от световната мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *