• Varna
  -0°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Конкурс търси най-добрите тийнейджърски видеа “Don’t fake with me”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  fake news

  Фалшивите новини не са от вчера, те са се появили заедно с умението на хората да предават информация един на друг. Понякога заради личен интерес, заради страх и дори и заради шега, лъжата тръгва от уста на уста, от новина на новина, от пост на пост, от туит на туит. Докато не излезе на улицата! Как може да повлияят фалшивите новини на света около нас, на нашите решения, на емоциите ни?

  “Don’t fake with me” е конкурс за тийнейджърски видеа, които разказват за фалшиви новини и какви са били последствията от тях, иницииран от платформата „Училища BG“ . В него могат да участват всички тийнейджъри между 14 и 18 годишна възраст.

  Как: Потърсете информация за случаи, в които фалшиви новини са били разпространявани като истински и какви са били последствията от тях.  Направете видео с продължителност между 5 и 10 минути. Може да разкажете един такъв случай, а може и да направите ваша класация от 5 фалшиви новини, които са ви впечатлили. Разкажете ни с ваши думи защо според вас лъжата е успяла да се разпространи и как е била разкрита. Може и самите вие да разкриете фалшива новина и да представите доказателства!

  Видеото ви трябва да отговаря на следните изисквания: ясно представя новината, кое е истина и кое не и какви са били последствията; показва поне 3 техники за разпознаване на фалшиви новини; успява да предаде наученото по забавен и достъпен начин; използва изцяло оригинално съдържание (с изключение на коментар върху чуждо съдържание, свързано с новината); използва уважителен и не дискриминационен език; спазва правила за анонимност на личните данни; подходящо е за всички възрасти.

  Крайният срок за изпращане на видеата е 28 февруари 2019 г. на адрес info@gramoten.li . Журито на конкурса включва представители на спонсора и на Коалиция за медийна грамотност в образованието.

  Всички видеа, отговарящи на условията на конкурса, ще бъдат публикувани на http://www.teenstation.net, както и на сайта и на Фейсбук страницата на Коалицията за медийна грамотност, за да може опитът на участниците да бъде полезен и на други. Създателите на първите три най-добри видеа ще получат очила за виртуална  реалност NoonVR от VRstore.bg и картички с добавена реалност от iGreet.co.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *