• Varna
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s SW
  Варненски лекари арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения (обновена)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Нова телевизия
  Кадър: Нова телевизия

  Над 10 лекари са арестувани при операция на ГДБОП и прокуратурата във Варна заради злоупотреби при издаване на ТЕЛК решения. Разследването срещу медиците е по подозрения, че са прибирали подкупи, за да издават фалшиви ТЕЛК решения за инвалидни пенсии, съобщава “24 часа”. В много от случаите в решенията на ТЕЛК са били вписвани заболявания, за които се дава над 50% нетрудоспособност.

  При претърсвания и изземвания на адреси на задържаните са били намерени стотици хиляди евро, които могат да стигнат и до един милион, предположиха разследващи.

  Общо 40 души са задържани в морската столица заради участие в схеми за издаване на решения на ТЕЛК, съобщи БНТ. 8 от арестуваните остават в ареста за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Смята се, че са работили като организирана престъпна група.

  По информация на телевизията задържаните медици са и от 3-те състава на експертните лекарски комисии в града, както и от общините Суворово, Вълчи дол, Генерал Тошево и Велико Търново.

  По предварителна информация в центъра на схемата е лекарка от Добрич – невролог, която има и клиент във Варна. Лекарката е изписвала лекарствата, които колегите ѝ от ТЕЛК са предлагали на пациентите си.

  Много от пациентите с експертизи също са разпитани от разследващите органи. Акцията на ГДБОП и прокуратурата продължава.

  През миналата година трите Трудово-експертни лекарски комисии във Варна са издали общо 11 920 решения, които се съхраняват в Регионална картотека на медицинските експертизи към РЗИ – Варна. Началникът на отдела д-р Станимир Киряков не знаеше за арестите. Няма данни за кое заболяване има най-много лекарски експертизи.

  Само от началото на февруари за измами, свързани с решения на ТЕЛК, има образувани проверки, преписки и издадени присъди в Асеновград, Търговище, Ловеч, Мездра, Враца, Ямбол, Асеновград, Пловдив, Камено поле, а днес – и във Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *