Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Бижутерска изложба предизвиква въображението на ценителите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

бижута

9-тото издание на Годишната бижутерска сборна изложба на варненската Арт галерия  Le Papillon, наречено “Близо и далеч“, започва до дни. То не само продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство, а я надгражда с традиционните намерения за развитие на дизайна и ювелирния изказ в мащаб, обединени от обща идея.

Дали близкото е далеч и далечното – близко е това, което ще определи всеки автор, надскачащ личните си граници, както и всеки зрител, съзерцавал бижутата, независимо дали са близко или далече физически от него. Прекрасно нещо са красивите обичаи и е чудесно, че традиционният проект на Арт галерия Le Papillon се превърна в ритуал за събуждане на изящността в началото на годината.

Целта на тази изложба, която може да бъде видяна в дните от 21 февруари до 20 март, е да докаже чрез благородните метали, скъпоценните и полу-скъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, с които може да се изрази и материализира фантазията, преплетена с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста, че близко е всичко, към което се стремим да усетим и далечно е това, от което искаме да се отдалечим и до което не искаме да се докосваме.

Да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин.

бижута2

Нека видим как съвременният дизайн в бижутерията се приближава до естетиката в зрителите; как класическото ювелирно изкуство чрез бижутата се докосва до човешката потребност за красота, хармония, уют и топлина; как бижуто създава усещане за близост, приятелство и доверие чрез прехвърлените чувства на автора върху притежателя на обекта.

Галерия Le Papillon Ви кани да изследвате от „Близо и далеч“ на езика на въображението, със средствата на различните материали, претворени в обекти. Участниците тази година са 38-ма носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал” към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *