• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s ENE
  Прекланяме се пред подвига на Васил Левски
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Васил Левски

  Възпоменателни прояви за отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата ще има днес в цялата страна.

  Във Варна ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв. “Левски”. От 11:00 ч. започва общоградско поклонение със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Морската градина. Организатор е Община Варна, а съорганизатори – Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска митрополия, район “Приморски” и читалище “Васил Левски – 1945”.

  В София поклонението започва в 18 часа пред паметника на Васил Левски. В него ще участва президентът Румен Радев, който ще произнесе слово. Церемонията ще бъде предавана пряко по програма “Хоризонт” на БНР.

  В родния град на Апостола – Карлово, снощи се състоя възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Левски на едноименния площад, на който се извисява паметника на Апостола, дойдоха много жители и гости на Карлово, реч произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Проявите, посветени на 146-та годишнина от гибелта на Апостола продължават там и днес.

  В църквата “Света Богородица” в Карлово, където е служил като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида. На едноименния площад ще се състои митинг поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника на Апостола. Поклонението ще продължи с шествие до Националния музей “Васил Левски”. Вечерта ще се състои и спектакълът Великденско вино на читалищния театър „Елена Снежина”.

  С поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика Пловдив ще почете 146-та годишнина от гибелта на Апостола.

  Слово ще произнесе Христо Христов от Общинския комитет „Васил Левски“. В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общинския комитет „Васил Левски” – Пловдив и Комитет „Родолюбие”. Преди това в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

  В Бургас програмата ще започне със заупокойна молитва и поднасянето на венци и цветя през паметника на Левски в Приморския парк. Открит урок за Дякона на тема „Завинаги с нас“ с участието на ученици от Търговската гимназия ще започне в 18 часа в залата на културния център „Морско Казино“. В дебатите ще се включат и представители на Регионалния исторически музей и държавния архив в Бургас. Те ще представят факти, писма и архивни документи.

  По-рано през деня в регионалната библиотека ще се проведе изложба на книги за Апостола. В колекциите на библиотеката има над 500 заглавия, посветени на живота и делото му, каза Мария Бенчева, цитирана от БНР.

  „Скоро излезе романът на Яна Язова за Васил Левски. Предполагам, че тези, които са чували, знаят колко скандално е било излизането на този роман, който тя нарича „моята Библия“. Решихме че това ще представлява интерес, ако не за учениците, за по-възрастното поколение”, обясни тя.

  В 18 часа от площада пред сградата на общината и от площад Тройката ще тръгнат две факелни шествия организирани от ВМРО и Организацията за закрила на българските граждани. Те ще преминат по централните улици до паметника на Левски в приморския парк. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Васил Левски в двора на Къкринското ханче, където е заловен Апостолът.

  В Ловеч ще има възпоменателното факелно шествие, което се организира за шеста поредна година от патриотичната гражданска организация “Ловчанци”.  То ще тръгне в 19 часа от катедралата в Ловеч, ще премине през стария квартал Вароша и ще завърши пред паметника на Левски, който се издига над града. Няма да се допускат политически изяви, посочи един от организаторите Тодор Иванов:

  „Всички са там като граждани, за да почетем Апостола по един наистина внушителен начин, обединени от неговата личност и дело. Без да си помним историята, корените и заветите на предците ни, няма как да се съхраним като народ за бъдещето“

  Факелното шествие ще бъде предвождано от духовници и представители на националното дружество „Традиция“, облечени в униформи от времето на българските революционни борби. Свободен е и входът за музея „Васил Левски“ в Ловеч, в който се съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола. Уредникът Боряна Боева разказа:

  „При нас е отразена революционната дейност на дейност на Левски. Тук се съхранява оригиналното оръжие на Левски – сабята и камата, фалшивите турски печати, квитанциите, портативна печатница, портрет направен 1870 г.“ В музея се съхранява и восъчна фигура на Васил Левски, изработена в Санкт Петербург. Експозицията представя и ловешките съратници на Левски.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *