Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“100 години Баухаус” започва с филмова програма във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: bauhaus.bg
Снимка: bauhaus.bg

Гьоте-институт България отбелязва 100-годишнината от основаването на най-значимата немска школа през 20-ти век с целогодишна програма в различни градове в страната. Началото е във Варна на 23 февруари.

Преди 100 години, през лятото на 1919 г., се основава Баухаус във Ваймар и така започва историята на най-известната немска школа за изкуства. В Баухаус иначе традиционно обособените области на изящните, приложните (занаяти) и изпълнителските (театър, танц) изкуства се обединяват концептуално и се преподават и прилагат на практика в жанрово всеобхващащи работилници. Школата си поставя за цел отхвърлянето на тясната специализация в изкуствата, което пък трябва да се постигне чрез интердисциплинарна работа. Погледът отвъд границите на отделните дисциплини и медии е трябвало да вдъхновява и чрез наслагването и вземането предвид на различни изкуства да прави възможни нови методи и нов тип творби или продукти.

Школата Баухаус оказва сериозно влияние върху обучението, практикуването и изобщо мисленето за архитектура, дизайн, изкуство, сценография, философия. Баухаус е сам по себе си нов тип мислене и възглед за света и изкуствата. Най-важните представители на Баухаус са Валтер Гропиус, Ласло Махоги-Наги, Паул Клее, Йоханес Итен, Василий Кандински, Оскар Шлемер, Мис ван дер Рое и други.

Трите Баухаус-града Ваймар, Десау и Берлин отбелязват юбилея с целогодишна програма с изложби, лекции, дискусии, пърформанси и работилници. Гьоте-институтите по цял свят също се включват в честванията и организират разнообразни местни програми – не само, за да запознаят публиката с Баухаус, но и за да проследят влиянията и връзките на немската школа с други страни и традиции.

Между 23 и 28 февруари в Contemporary Space във Варна ще се състои филмова програма, която от една страна представя документално историята и особеностите на Баухаус и от друга страна показва автентични експериментални филми на водещи фигури на Баухаус като Василий Кандински, Курт Шмит, Ханс Рихтер и други. Експерименталната програма е разделена в три теми: Новият модернизъм, Театър и танц и Медийно изкуство.

Посетителите във Варна ще могат да разгледат и специална колекция от книги и каталози за Баухаус на място в Contemporary Space. Селекцията е на легендарния Франкфуртски панаир на книгата, който в края на 2018 г. беше за първи път в България.

Непосредствено след програмата във Варна следват и редица събития в Пловдив, София и Русе. Сред големите акценти в годишната Баухаус програма на Гьоте-институт е представянето на пътуващата документална изложба „Bauhaus Imaginista“, която ще може да бъде видяна от 10 до 31 май в Гьоте-институт в София.

1 коментар

  1. Итко

    Дами, тоз Баухаус не е оноз Баухаус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *