• Варна
  -4°
  ясно небе
  Влажност: 79%
  Kолко евродепутати ще има всяка страна от ЕС след 2019 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Как ще се промени броят на евродепутатите по страни след следващите европейски избори и Брекзит?

  Новите правила, които ще важат за европейските избори от 23 до 26 май 2019 г., получиха официално одобрение от държавните ръководители в ЕС на срещата на върха на 28-29 юни. Те са основани на по-ранно предложение на Парламента. Депутатите дадоха съгласието си на 13 юни за решението, което ще доведе до намаление на общия брой на депутатите, след като оттеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, но също така ще осигури допълнителни депутатски места за някои страни.

  В момента Парламентът има 751 депутати, което е максималният брой според Европейските договори. Съгласно решението 27 от 73-те места на Великобритания ще бъдат преразпределени на други страни. Останалите 46 места ще бъдат запазени като резерв за бъдещи страни-членки.

  По този начин броят на депутатите, които ще бъдат избрани през 2019 г., ще бъде 705.

  Разпределението на местата: никой не губи

  При одобреното от депутатите преразпределение на местата нито една страна няма да загуби депутати, а някои ще спечелят между 1 и 5 места вследствие на демографски промени. България ще остане със същия брой от 17 депутати.

  Предложението взема предвид населението на страните-членки и следва принципа на „дегресивната пропорционалност“. Това означава, че страните, които са по-малки по население, следва да имат по-малко депутати в Парламента от по-големите страни. В същото време един депутат от по-големите страни представлява повече хора, отколкото един депутат от по-малките страни. Така депутатите от по-малките страни имат относително по-силно присъствие в Парламента.

  Новото разпределение ще влезе в сила едва след официалната дата на Брекзит, която се очаква да бъде в края на март 2019 г.

  Защо е нужно преразпределение на местата

  Към момента няма точна формула, която да определя колко депутати се избират от всяка страна-членка в ЕС, а само някои общи правила в чл. 14 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че преди изборите е необходимо решение на държавните ръководители в ЕС.

  Пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, европейски избори 23-26 май 2019 г.      

  Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 23 до 26 май 2019 г. 

  Общоевропейски листи

  Когато Парламентът подготвяше своето първоначално предложение за разпределението на депутатските места след 2019 г., имаше идея за създаването на единен избирателен район на територията на целия Европейски съюз за избор на общоевропейски листи от кандидати. При гласуването в пленарна зала през февруари 2018 г. обаче тази идея бе отхвърлена.

  Европейските избори и постът на председател на Комисията

  В отделен доклад, приет през февруари 2018 г., Европейският парламент потвърди още веднъж подкрепата си за процеса на избор на водещи кандидати за председател на Комисията. Както и през 2014 г., тези кандидати трябва да бъдат номинирани от европейските политически партии преди изборите.

  Депутатите заявиха, че Парламентът е готов да отхвърли всеки кандидат за поста, който не е бил номиниран от политическите партии. Целта е да се утвърди връзката между изборните резултати и назначаването на нов председател на Комисията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *