Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Изложба показва фотографии от плаването с кораба “Несебър” преди 53 г.
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
korab Nesebyr
Корабът “Несебър”. Снимка: Морски вестник

Изложба на Александър Сертев, показваща 60 фотографии от пътуването с кораба „Несебър“ през 1966 г., както и съпътстваща експозиция на триизмерни фотографии, ще бъде открита на 22 февруари от 18:00 часа в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Изложбата ще продължи до 13 март 2019 г.

„1966 година е едно трудно време за България. Тези, които искат да пътуват, са проверявани щателно, битието им е гледано под лупа. Благодарение на това, че през 1963 година прекарах три месеца във Франция и не станах невъзвращенец, ми бе дадено разрешение да отпътувам на няколкодневно пътешествие с кораба „Несебър” по Средиземно море, в компанията на петдесетина сънародници, половината от които сътрудници на държавна сигурност. Бяхме щателно наблюдавани, за да не остане някой извън пределите на социалистическия лагер.

Корабът отплава в едно ранно утро от Варна и акостира в пристанището на Истанбул. Правех снимки, но разполагах само с четири филма Agfa за дневно осветление, общо около 130 кадъра. Всеки кадър е бил точно пресметнат като композиция, осветлението измерено със светломера, който висеше на врата ми. Тази изложба от около 60-тина фотографии го доказва.

Последваха Александрия, Кайро, Бейрут, Пирея, Атина…и обратно, на път към Татковината. Към една страна на забрани, фалшиво равенство и дефицит. Не помня в какво съм вярвал, но не е било в победата на комунизма. Защото бях видял нещо от големия свят”, споделя авторът.

В изложбеното пространство освен фотографиите от пътуването с кораба „Несебър” ще бъдат представени и триизмерни фотографии, които съпътстват тази изложба. Те показват в една условна цветност и триизмерно обкръжаващия ни свят. С помощта на двуцветни очила – в червено и синьо – всяко око вижда едностранно заснетия предмет. Лявото око чрез червения филтър вижда в градация синия цвят и филтрира червения, дясното вижда червеното и филтрира синьото. Съзнанието слива тези цветове в условно цветно триизмерно изображение. Методът позволява частично да се открои жълтия и зеления цвят. Изображението се нарича анаглифно.

Малка част от снимките са направени върху филм с двуобективен апарат. Там и движещите се предмети са триизмерни. Повечето фотографии са заснети в два кадъра, отдалечени един от друг на разстояние, близко до това на двете очи и обработени в червено и синьо“, казва авторът Александър Сертев.

Той е роден в София през 1937 година. Като юноша усвоява фотография в ателието на баща си Стоян Сертев, виден камерен музикант и майстор на фото-репродукции на произведения на изкуството. Завършва Художествената академия в София, в ателиетата на Илия Бешков и Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на илюстрацията и приложната графика, но неговата вродена сила винаги е била фотографията.

Като член на Съюза на българските художници участва в над 20 международни изложби и биеналета и в над 30 колективни прояви на български художници в страната и в чужбина. Прави голям брой художествени и фотографски изложби.

През 2013 година получава наградата „Златен век” – Печат на Симеон Велики, връчена му от министъра на културата тогава Владимир Пенев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *