Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пътешественикът Беър Грилс плувал в езеро и ловувал в парк “Рила”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

pluvane ezero

Плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Това се вижда на кадри от филм, заради които Дирекция „Национален парк „Рила“ състави актове на българско юридическо лице.

Нарушенията на правилата и нормите за поведение в защитена територия са установени след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ беше изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ.

Проверка по случая установи, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП „Рила“. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“.

Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, отговорно по заповедта от 20 юни 2017 г., беше поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения. Директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов запозна управителя със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *