Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Българинът, който продава картини за 100 000 долара
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

банкнота картина

Знаете ли кое е общото между Мона Лиза, Бриджит Бардо, Елвис Пресли, българска гроздоберачка и Мадарския конник? Отговорът на този въпрос е: българският художник Хубен Черкелов. Артистът, който от 18 години живее и работи в Щатите е в България с изложбата си “The World $ yours”, в която можем да видим изображенията на хартиени пари и монети, интерпретирани като картини, съобщи Нова телевизия.

Картините на Черкелов са изключително високо ценени, а някои от произведенията му достигат цена от 100 000 долара. Мона Лиза от Коста Рика, Бриджит Бардо върху банкнота, с която не може да се купи нищо.

Изображенията, които виждаме върху парите понякога разказват интересни истории. Така например Мона Лиза се появява върху валутата в Коста Рика, вероятно,  за да бъдат привлечени повече туристи. Дали това се е случило – не можем да знаем, но друг интересен случай е този на отчаяно влюбен фен на Бриджит Бардо. Той създава банкнота с нейния образ, с цел да я увековечи. Банкнотата нямала никаква стойност. Може би освен емоционалната.

Хубен Черкелов е роден през 1970 година в Кърджали. Завършва Националната художествена академия и след 2000 година се мести в Щатите.  Неговите картини са високо ценени и освен в частни колекции, те са намирали място в Музея на изкуствата “Бронкс” (Ню Йорк) и музея “Бдогън” във Флорида.  Изложбата “The World $ yours” може да бъде видяна до 30 март в галерия “Оборище 5”, а входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *