Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Борисов: Юнкер лично благослови газовия хъб “Балкан”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че целта на страната ни е да привлече компании в Саудитска Арабия, които правят големи газопроводи. По думите му има голям интерес към България, което е потвърдено и от краля, и от външния им министър. “Независимо от огромните различия, които има, само диалогът може да помогне за борбата с тероризма, борбата с миграцията”, допълни Борисов. Той уточни, че е разговарял с гръцкия премиер Алексис Ципрас за четиристранна среща – Сърбия, Македония, Гърция и България, пише dnes.bg.

“С колегите вървим много напред. Казах му, че до юни ние ще направим първата копка за интерконектора с Гърция – той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб “Балкан”. Важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът. Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме”, обясни премиерът.

“ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме. Знаете с какво усилие махнахме 3 посредници преди 3-4 години”, коментира още той. Премиерът посочи, че президентът Румен Радев е “политически лидер”, защото взема страната на една партия.

“Имам много работа, политически лидери не искам да коментирам. Не се бъркам в техните решения. Когато взимаш страната на една партия, се превръщаш в политически лидер”, каза Борисов.

По думите му предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. “Това може да се обясни както с географската ни близост, така и с изградените в годините връзки в търговията, икономиката, образованието, културата и други“, заяви пък Борисов в изказването си на Първата среща на високо равнище между държавите членки на ЕС и на Лигата на арабските държави (ЛАД) в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Според него фокус на общите действия трябва да се постави върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *