Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Жена е заразена с морбили и във Варна, била на ски в Добринище
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Това е първият  случай на инфекциозното заболяване в града от 2011-а година насам

Случай на заболял от морбили е регистриран вече и във Варна, съобщава Радио Варна.

Заразена с морбили е 40-годишна жена. Тя е настанена в Инфекциозната клиника. В  момента се издирват за изследване и наблюдение всички хора,  с които е била в контакт през последните седмици, съобщи д-р Янка Драганова – директор  “Надзор на заразните болести” в РЗИ.

Жената се е разболяла след като е била на ски в Добринище. Именно от Благоевградска област започна вълната от заразени в България тази зима. Там случаите са вече 32. Други 4 са регистрирани в РЗИ в столицата и по 1 един в София област и в Хасково.

Морбили е вирусно инфекциозно заболяване, което може да доведе до опасни и животозастрашаващи усложнения, съобщава здравният сайт puls.bg. Преди въвеждането на ваксината в света са регистрирани над 2 милиона смъртни случая годишно в резултат от такива усложнения. Благодарение на добрaта система за ваксиниране заболеваемостта рязко намалява в края на миналия век.

В Европа след 2010 г. се наблюдава ново покачване на честотата, като за 2011 г. са регистрирани 30 000 случая, а за 2015 г. те са над 100 000. Причината за това е понижаване на доверието във ваксините, което довежда до отказ от страна на родителите да поставят ваксини на децата.

Заболяването може да протече много тежко, да доведе до редица краткосрочни и дългосрочни последствия, сред които засягат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система. В някои описани проучвания усложнения се наблюдават в до 83% от хоспитализираните деца. При контакт заразяване настъпва в над 90% от случаите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *