• Варна
  2°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s NNE
  Борисов: България ще участва в газопреноса, защото ни се полага
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър на МС
  Снимка: Пресцентър на МС

  България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде агенция „Фокус“.

  „България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

  „Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *