• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s W
  Медведев: Чакаме гаранции за “Турски поток” от ЕК
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Олег Попов, NOVA
  Снимка: Олег Попов, NOVA

  От газ до изтребители. Това бяха темите в разговора между българския министър-председател Бойко Борисов и руския премиер Дмитрий Медведев.  Медведев е на двудневно посещение у нас. Той разговаря с премиера Борисов, а разговорите тръгнаха от енергийните проекти като „Белене” и „Турски поток” и стигнаха до избора на нови изтребители за Българската армия.

  „Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК, заяви пред журналисти руският премиер след срещата на четири очи с премиера Борисов. „Обсъдихме как се развиват събитията межди страните ни. Диалогът ни винаги е бил откровен и конструктивен. Набелязахме планове за бъдещето”, заяви Медведев, цитиран от Нова телевизия.

  „Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество ще може да анализира всичко, което става. Тя отново работи”, съобщи Медведев и добави, че тази комисия не работи с всички страни от ЕС.

  „Такива срещи между правителството на Русия и ЕК не се провеждат, това е лошо, защото когато няма контакти, има усещане, че някой не казва нещо на другия”, каза руският премиер.

  „Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми – по „Турски поток”, но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с „Южен поток”. По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато Европейската комисия ни даде надеждна гаранция за този проект,  тогава няма да има никакви прегради”, каза руският премиер.

  За АЕЦ „Белене” той каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. „Росатом” има голям опит по подобни проекти”, коментира Медведев.

  „България не иска нови количества газ. България иска поне да запази това, което има сега. Но в момента, в който „Турски поток” заработи, тръбите ни ще се изпразнят. А не виждам причина България да се отказва и да има развита газопреносна система”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев. Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод “Южен поток” е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на “Турски поток” през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра. За да избегнем загуби, у нас трябва да бъде изграден газовият хъб „Балкан”, каза още българският премиер. Тази идея получи одобрението и на Европейската комисия, подчерта Борисов.

  „Ако има национални предатели, то това са тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат под земята и да ги направим на скрап по-късно”, каза още Борисов.

  По въпроса за АЕЦ “Белене” българският премиер изтъкна, че страната ни разполага с два ядрени реактора и този проект ще бъде реализиран на пазарен принцип. Ще бъде проведен максимално прозрачна публична процедура за избор на стратегически инвеститор. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да участват в търга.

  Борисов категорично заяви, че Черно море е “зона за туризъм, газопроводи, фериботи и приятелство, но е тясно за военни действия”. Борисов призова за запазването на мира, защото евентуален военен конфликт в този момент би бил “пагубен за света”. „Настоявам за запазване на здравия разум и за това всички да се върнем на масата за преговори”, каза още Борисов.

  Българският премиер заяви, че някои търсят връзка между визитата на Медведев и тази на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, на което Медведев отговори: „Изтребители винаги ще дойдат, важно е да дойде газ и да работят електроцентрали. Според мен с българските ни приятели трябва да работим върху това”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *