• Varna
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 58%
  Вятър: 5m/s NW
  Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в ИК
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Парламент

  Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Всички парламентарни групи заявиха, че ще отхвърлят мотивите на президента и ще гласуват против. Против ветото гласуваха всички присъстващи в залата 154 народни представители, предаде БНР. По време на дебатите Тома Биков от ГЕРБ атакува колегите си от БСП, които отсъстваха, въпреки че бяха призовани от държавния глава Румен Радев да се върнат в парламента, за да защитят върнатите текстове:

  “След като в продължение на 2 седмици опозицията се опита да делегитимира изборния процес, като внуши, че тези поправки са направени, за да бъдат фалшифицирани изборите, които все още не са проведени, сега същата опозиция практически делегетимира и президентската институция, като отказва да влезе в залата и да подкрепи собствения си президент”.

  “Обединени патриоти” се разделиха за праговете на преференциите. Искрен Веселинов от ВМРО обясни, че няма да подкрепят ветото не само заради заявката на ГЕРБ да върне старите прагове на преференциите, но и заради цялостните мотиви на президента:

  “В него се правят доста фалшиви внушения за това, че ще липсва съдебен контрол върху решение на изборната администрация, затова, че обикновеното мнозинство ще бъде основно за вземане на решения в ЦИК и в другите комисии, за машинното гласуване, чиято единствена цел беше да затвърдим внушението, че някой ще направи изборите по-малко честни, с което ние не сме съгласни”.

  Лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов отхвърли намерението на ГЕРБ за връщане на праговете на преференциите с аргумента:

  “Тук се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск. В листите на партиите случайно попаднали  хора да отидат на втора и трета позиция, което подменя модела на парламентарната демокрация, който модел се възпроизвежда във всеки избор”.

  От “Воля” се обявиха против машинното гласуване и настояха за дистанционно гласуване и премахване на праговете на преференциите. По-рано лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в изказването си, че истинските ограничения в последните промени в изборните правила не са отчетени. Карадайъ визира ограничения брой секции – до 35, които могат да се разкриват в държавите извън Европейския съюз. Той призова президента да сезира Конституционния съд:

  “Тези законови текстове, които лишават българските граждани от избирателни права, са противоконституционни. Призоваваме народните представители да изпълнят конституцията, за да не бъдат лишавани български граждани от избирателните си права. В случая Народното събрание не само не гарантира конституционни закрепените права и свободи, а напротив – създава законови пречки за упражняването им. Призоваваме президентът на  Републиката да изпълни своето конституционно задължение и да сезира КС“.

  Депутатът Георги Марков от ГЕРБ оспори един от мотивите на президента за отложеното машинно гласуване, като постави въпроса дали изборът на президента е бил честен, след като не е избран с машинно гласуване:

  “Ако машинното гласуване е предпоставка, единствена гаранция за честност на изборите, ние трябва да повтаряме президентският вот – да хвърля кърпата и да правим президентски избори. Значи не може, когато той е избран без машинно гласуване, нещата да са редовни, а когато избират ГЕРБ, да има проблеми с честността на изборите”.

  От ДПС заявиха, че няма да се откажат от високите нива на преференциите. ГЕРБ обяви, че ще върне старите прагове на преференциите, като внесе своя законопроект, след като бъде отхвърлено ветото на президента.

  По-рано Румен Радев върна закона за ново обсъждане, като оспори по-високите прагове на преференциите, забавянето на машинното гласуване, отлагане на  видеонаблюдението и на актуализирането на избирателните списъци.

  Като сериозен проблем при направените промени Радев открои и невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес.

  Новите изборни правила станаха повод БСП да вземе решение да напусне парламента. Социалистите дори отказаха да се върнат в пленарната зала за ветото на президента въпреки призивите на Румен Радев да участват в обсъждането на текстовете.

  Миналата седмица ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското вето, с което на практика ще върнат отново спорните прагове на преференциите. Заявката на ГЕРБ е обаче веднага след като ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала и след повторното приемане на последните изборни промени да внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.

  В дневния ред на парламента е и окончателното гласуване на промените в Закона за устройство на територията, с които се цели създаването на по-добри условия за контрол по разполагането на преместваеми обекти в населени места.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *