Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В ДКЦ “Чайка” преглеждат на преференциални цени за остеопороза
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: ДКЦ "Чайка"
Снимка: ДКЦ “Чайка”

Скринингова кампания за остеопороза „С грижа за дамите“ стартира на 8-ми март,  Международен ден на жената, във варненския ДКЦ „Чайка“. Инициативата ще продължи до 25-ти март (Благовещение). Предвижда се измерване на костна плътност (ДЕКСА изследване) на преференциални цени и реализиране на информационна кампания с печатни материали, публикации в социалните мрежи и сайта на центъра.

Това е петото, поредно издание на кампанията като целият екип на центъра е твърдо решен и в бъдеще да полага нужните усилия и да участва с личен принос в организацията и провеждането на периодичните скринингови изследвания на преференциални цени. Именно тези инициативи са повод за хиляди хора от Варна и региона за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости.

До момента 3712 пациента са изследвани в условията на кампанийни прояви. 1028 човека са диагностицирани с остеопороза или общо 28% от изследвалите се, а 1498 човека са диагностицирани с намалена костна плътност (остеопения) или общо 40% от изследвалите се.

Ние осъзнаваме огромната социална отговорност за ранно диагностициране, тъй като навременното лечение е разликата между пълноценен живот и живот с ограничения и страх. От изключителна важност е лечението да започне още на етап остеопения – намалена костна плътност, която е предшественик на остеопорозата. В този период е по-лесно да се спре загубата на костно вещество.

Препоръчително е профилактиката да започне след навършване на 40 години, а контролни изследвания да се правят на всеки 3 години – при нормална костна плътност и ежегодно – при намалена такава. Остеопорозата е заболяване, пораждащо изключителни проблеми, както от медицинска гледна точка, така и в икономически и социален аспект. Веднъж възникнало, то отнема цялата свобода на човек и превръща рутинни дейности в бреме поради непрестанния страх от фрактури.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което костната плътност намалява, а костите стават крехки и чупливи. Около 200 милиона души са засегнати в световен план, като 80% от тях са жени. Болестта се определя като „тихата“ епидемия на века, а причина за това е безсимптомното ѝ развитие. Загубата на костна плътност протича скрито и, ако не бъде изследвана, остеопорозата може да остане незабелязана с години.

Първият признак на остеопороза са фрактури на костите при наглед съвсем рутинни дейности. Те се проявяват обикновено след 60-65 годишна възраст и най-често са в областта на китката, тазобедрената става и прешлените. Фрактурите на прешлените могат да доведат до промяна във формата на гръбначния стълб и да станат причина за затруднено функциониране на белия дроб и сърцето. Сигурен белег за наличието им е намаляване на ръста с 3 см. и повече. Особено опасни са счупванията на бедрената шийка – една четвърт от пациентите умират в следствие на залежаване в следващата една година.

Единственият сигурен и признат метод за измерване плътността на костите е ДЕКСА-изследването. В редица Европейски държави то е включено в пакета безплатни профилактични дейности. У нас, за съжаление, то все още е възможно единствено като платена услуга. Въпреки това, различните кампанийни прояви дават резултат и с всяка следваща инициатива, все повече хора обръщат внимание на здравето си, наблягайки на профилактиката.

Терапията трябва да бъде назначена от специалист и съобразена с индивидуалните особености на пациента. При правилно лечение, резултатите от изследването се подобряват с всяка година.

Всички, записали час за изследване на костна плътност в рамките на кампанията „С грижа за дамите“, ще имат възможност да ползват преференциалната цена от 20 лв. за изследване на една контролна зона – лумбални прешлени или тазобедрена става. Часовете се резервират онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони: 052 / 803-900; 0888 / 088-991; 0892 / 604-172.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *