Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Увеличават се престъпленията, извършени от деца през 2018 г.
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: МВР
Източник: МВР

Статистиката на МВР ясно показва увеличение на детската престъпност през 2018 година. Общо 96 000 престъпления са извършени от деца. В София са извършени най-много престъпления от деца, а в Смолян най-малко.

Това заяви журналистът Паулина Найденова пред БНТ. Заедно с психолога Иван Игов и журналиста Маргарита Петкова, която е била преподавател, обсъдиха вида престъпления и незаконните тенденции сред младежите.

Най-честите престъпления сред младежите са кражбите, уточни Найденова. След тях се нареждат престъпленията, свързани с наркотици и хулиганските прояви – в училищата и на улицата. Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора.

От МВР изтъкват като причина за детската престъпност и отказ от училище в ранна възраст и семейни проблеми. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните – с 6% спрямо 2017 година.

Психологът Иван Игов заяви, че не може да се говори за деца престъпници, защото самият закон отказва да нарече децата престъпници. Проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси при родителите.

Игов изтъкна, че Законът за противообществените прояви е от 1956 г., а всички институции, които се занимават с поведението на децата извън нормата работят по този закон. В сегашно време този закон не е способен да реши подобни проблеми, смята психологът.

Според Маргарита Петкова всички институции твърдят, че се занимават с децата и превантивните мерки за техните противообществени прояви, но не се отчитат положителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *