Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Филм за спорна варненска забележителност обра овациите на Берлинале
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

991-ratio-film-za-sporna-varnenska-zabelezhitelnost-obra-ovaciite-na-berlinale

Филм за Топлата вода във Варна бе представен на последното издание на престижния международен фестивал Берлинале. Лентата е озаглавена “Гьолът”, както е известен безплатният и неподдържан басейн с гореща минерална вода на централния плаж във Варна. Минералният басейн на Офицерския плаж е наричан и “пенсионерски СПА център”.

991-ratio-film-za-sporna-varnenska-zabelezhitelnost-obra-ovaciite-na-berlinale (2)“Хората седят в горещата вода, облегнати на стените на басейна, и философстват за живота. Тук се сблъскват лични и политически възгледи, които разказват за обществените промени и застоя в един от краищата на Европа”, бе отбелязано в пресинформацията на Берлинале за филма.

Режисьор на документалната лента е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия.

991-ratio-film-za-sporna-varnenska-zabelezhitelnost-obra-ovaciite-na-berlinale (3)„Гьолът” е бил прожектиран на Берлинале в средата на февруари. Бил е приет много добре и залите са били пълни. Сред гостите на прожекциите са били и героите във филма – Александър Атанасов, Генади Радомиров, Димчо Иванов и Борислав Костадинов, разкри Райкова пред Дарик Варна.

Филмът е сниман в продължение на 3 години, а заснетият материал е около 100 часа. И нещо любопитно – докато са снимали, почти всички от екипа на Райкова са се изкъпали в басейна със спорна слава.

991-ratio-film-za-sporna-varnenska-zabelezhitelnost-obra-ovaciite-na-berlinale (1)„Заглавието е като иронична закачка. Гьолът предполага някакво ужасно, отблъскващо място. Но в нашия филм не е такова”, отбеляза режисьорът.

Планирано е излъчване на 73-минутния филм по немската телевизия през 2020 г. Обмисля се прожекция на документалната лента и във Варна. Трейлърът можете да видите ТУК.

resize_on_the_fly

1 коментар

  1. варнянци

    Стига бееее, то пък бива излагация…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *