Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Османска улица се показа при ремонта на Шишковата градинка
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Дарик Варна
Снимка: Дарик Варна

Улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от 19-и век се показаха при ремонта на Шишковата градинка. Калдъръмът се намира на около 3 метра под нивото на сегашната градинка. Керамичният водопровод пък е на около половин метър над каменната улица.

Екип от Регионалния исторически музей във Варна следи внимателно какво разравя багерът. Находките пък предизвикват интереса на варненци, които приближават загражденията, за да надникнат в изкопите.

Находките са ценни донякъде, коментира пред Дарик радио главен асистент д-р Христо Кузов от Варненския археологически музей. Той разкри, че археолозите са очаквали по-ранни структури.

Снимка: Дарик Варна
Снимка: Дарик Варна

„Повече от половин век се предполагаше от поколения варненски археолози, че тук преминава крепостната стена на Одесос. Оказа се, че я няма. Явно структурата, за която са си мислили, че е крепостна стена, се оказа тази османска улица”, обясни Кузов.

От друга страна разкриването на калдъръма не е никак случайно. Навремето на това място е бил разположен един от най-колоритните варненски пазари. Ченгене пазар е бил едно от най-оживените места в града и не е имал кръгла форма.

Разкритата османска улица може частично да бъде експонирана, но зависи от проектантите как ще го включат в проекта си, добави археологът.

Снимка: Дарик Варна
Снимка: Дарик Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *