• Варна
  6°
  ясно небе
  Влажност: 45%
  Вятър: 7m/s W
  Жилищата във Варна поскъпнали с 25% за три години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Скокът в цените на старото строителство е по-голям, в сравнение с повишението при новото 

  Цените на жилищата у нас скочиха с близо 25% за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от “Труд”. Очаквано, най-голямо е поскъпването в София. През третото тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с цели 34% по-високи от същия период на 2015 г.

  Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,4% за три години. В останалите четири големи града с над 120 000 жители поскъпването на апартаментите също е със сериозни темпове. Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е с малко над 25%. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 17,76% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив, отбелязва изданието.

  Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на апартаментите има в градовете, където заплатите нарастват и фирмите разкриват нови работни места. Именно затова и не е изненада, че скокът в шестте най-големи града у нас е най-голям. Заради икономическото развитие много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

  Интересно е да се отбележи, че скокът в цените на старото строителство е по-голям, в сравнение с повишението при новото. В рамките на 3 години старите апартаменти са поскъпнали средно с 26,41%, докато новите с 22,41%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив старите и новите жилища поскъпват с почти един и същи темп, а от големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 31,11%, при 23,62% за старото.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *