Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пак отказаха по-лека мярка на баща на 4 деца, продавал наркотици
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Темида

За втори път от началото на тази година Апелативен съд – Варна намери, че близо пет месеца след първоначалния арест, Али А., разследван за наркоразпространение, трябва да продължи да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Али е бил привлечен към наказателна отговорност на 4 ноември миналата година затова, че държал, за да разпространява значително количество високо рискови наркотични вещества – 320 грама марихуана и 1.95 грама амфетаминопроизводни.

В началото на тази година първата съдебна инстанция измени от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката му за неотклонение. След въззивната проверка на това определение, Варненският апелативен съд върна обвиняемия в ареста. Преди броени дни Али А. отново е поискал от Окръжен съд – Варна да търпи по-лека мярка за принуда, но съдът е оставил молбата му без уважение. Това определение днес бе потвърдено и от Варненския апелативен съд.

За втори път въззивната апелативна инстанция не намери основание да промени първоначалния извод, че събраните в хода на разследването материали обосновават предположението, че Али А. е съпричастен към престъплението, което е с висока степен на обществена опасност и е тежко, умишлено по смисъла закона. Актуален към настоящия момент е и изводът, че съвсем реална е опасността обвиняемият да извърши друго престъпление.

Али е продавал дрогата продължително време от дома си в с. Каменар, в който отглеждал 4-те си деца. Повече от 15 са били сигналите, че разпространявал забранените от закона вещества, в това число и на непълнолетни, а се занимавал и с продажба на крадени вещи. Али нямал никакви други легални доходи, извън тези, които получавал вследствие на престъпната дейност. Обвиняемият е криминално проявен, в миналото е бил осъждан и въпреки, че е реабилитиран по право и този съд намира, че е налице опасност мъжът да извърши престъпление или да се укрие.

Съдът е изискал и получил от следствения арест информация за медицинска интервенция извършена спрямо обвиняемия, както и за лечението на друго заболяване. Никъде в медицинската документация не е посочено, че той не може да се възстанови в условията на следствения арест.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава задържането под стража на Али А., разследван за притежание на голямо количество марихуана и амфетамини, предназначени за разпространение е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *