Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Потвърдиха ареста на бащата, пребил 14-годишната си дъщеря
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Труд
Снимка: “Труд”

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния Христо Христов, обвинен в това, че е заплашил и пребил 14-годишната си дъщеря. Досъдебното производство е образувано на 2 март 2019 г. и е за закана за убийство в условията на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита.

Заканата за убийство в условия на домашно насилие се явява тежко умишлено престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.  Пред съда Христов заяви, че дъщеря му Девора е продавала наркотици в Сливен, докато е живяла там с брат си майка си. Агресията му се отключила, когато разбрал, че го е обрала за пореден път. В телефона й видял позвъняване до номер, записан като “дилърката” и си помислил, че злоупотребява с наркотици.

“Безкрайно съжалявам, обичам много дъщеря си и от 5 години се боря да получа родителските права над нея. Девора ми е слабост и може би това я превърна в проблемно дете”, каза още Христов.

Въззивният окръжен съд сподели основанията на Районния съд, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Те се основават на анализа на събраните материали и доказателства по делото, които водят съда до обосновано предположение, че Христо Х. е автор на деянието. И този съдебен състав прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, като беше отчетена предишната съдимост на 45-годишния мъж.

Той има две влезли в сила присъди за престъпления, идентични с тези, за които и в настоящия момент се изправя пред съда. От справката за съдимост на Христо Христов е видно, че настоящите деяния се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложените наказания „пробация“. Съдебният състав на Окръжен съд – Варна взе предвид и поведението на обвиняемия, който след подаване на сигнала за инцидента е опитал да се избяга от органите на реда.

С цел да предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *