Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненският щангист Стефчо Христов стана световен шампион
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

235_ 540x 1080

Голям успех за варненското и българското вдигане на тежести. Рано тази сутрин състезателят на „Титан” Стефан Христов стана световен шампион за кадети до 17 години при дебюта си на първенство на планетата в Лас Вегас.

16-годишният Христов, с личен треньор Живко Николов, взе златния медал в категория до 102 кг. с двубой от 315 кг, както и златните отличия в двете движения – 145 кг в изхвърлянето и 170 кг в изтласкването.

Това е първа голям титла за Стефчо Христов, който тръгва по стъпките на брат си Христо Христов. Последният е световен и трикратен европейски шампион за кадети.

Стефчо и Христо са ученици в Спортно училище „Георги Бенковски”.

101_ 720x 960Бащата Стефчо Христов – Димитър Димитров, разкри какви са били първите думи на сина му, след като спечели титлата на планетата в категория до 102 кг за кадети до 17 години в Лас Вегас тази сутрин.

„Каза ми: Тате, много съм щастлив, но и уморен. Продължаваме напред.”, каза Димитър Димитров.

Той уточни, че Стефчо е имал критичен момент, след като направил неуспешен първи опит в изхвърлянето на 140 кг.

„Призна ми, че е подценил щангата, но това се е оказа и единствения му неуспешен опит. После с лекота се справи със 140 и 145 кг, както и със 160, 165 и 170 кг в изтласкването. Стефчо имаше проблеми с кръста преди състезанието, както и с качването на килограми. Той трябваше да вдига в по-долната категория, но и в тази даде това, което очаквахме. Непрекъснато се консултираше с личния си треньор Живко Николов и постигна високата цел. Много сме щастливи, чувството е неописуемо.”, допълни Димитър Димитров.

233_ 540x 1080

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *