Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Президентът: Бизнесът да си плаща данъците, да влага в хората
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: dnes.bg
Снимка: dnes.bg

Бизнесът трябва да си плаща данъците, да не генерира сива икономика, да не мами, да работи в рамките, които държавата е определила. Това заяви президентът Румен Радев при закриването на кръгла маса за икономиката. “Бизнесът да не търси лесния начин за постигане на резултат и да не корумпира администрацията, а да развива конкурентоспособност, да развива човешкия капитал, да влага в своите служители по отношение на образование”, посочи президентът, цитиран от dnes.bg.

Според него фирмите ни трябва да работят повече за самореклама, защото имат наистина прекрасно и производство и услуги. Президентът призова преди да привличаме работници отвън, да задържим българите да не напускат страната и да създаваме добри условия да остават в България.

“Като краен участник в законотворческия процес, дори и с риск да стана “шампион”, ще продължа да бъда бариера за лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес, чрез налагане на вето и сезиране на Конституционния съд”, заяви държавният глава. Той се ангажира да организира срещи и дискусии, на които да се набелязват решенията за проблемите на икономическия сектор и на бизнеса.

Президентът призова за еднакъв достъп до обществени поръчки за всички фирми, а не само на определен кръг от тях, и за финансова дисциплина. “Това означава да се проследи ефективността на всеки един лев от публичния ресурс – от разписването на бюджета до реденето на павета на “Граф Игнатиев”, заяви той.

Румен Радев посочи, че ако се “наливат” обществени ресурси в проекти, без накрая да се констатира високо качество, това може да е индикатор за три проблема – наличие на корупция или непрофесионална администрация, или мързелива администрация, която се приема за несменяема.

“Трябва да изискваме високо качество, защото то е нашият атестат за нивото на амбициите ни за бъдещето на държавата ни, за образа ни пред света”, допълни Радев. По думите му хората и бизнесът в България загубиха доверие в българската антикорупционна система. Според него пример за това е оживлението, предизвикано у нас от новината Лаура Кьовеши да стане европейски главен прокурор. Ако под давлението на чужди служби в България се разкрият крупни корупционни схеми и се стигне до ефективни присъди, ако това се случи отвън, а не отвътре, това ще означава, че България е капитулирала пред корупцията, каза Румен Радев.

След като в началото на конференцията президентът подчерта значението на диалога за икономическия растеж между държавата, бизнеса, образованието и науката, в заключителното си изказване Румен Радев подчерта и важността от ясни процедури и правила, които всеки един от тези участници да очаква. “Всяко разминаване в комуникацията и взаимодействието рано или късно води до катастрофа”, посочи държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *