Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Близо 9% ръст на продажбите на дребно във Варненско за година
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Магазин, пазаруване

Нефинансовите предприятия в област Варна са реализирали продажби на едро (вкл. ДДС и акцизи) на стойност 4 404 млн. лв.  за 2017 г., от които 81.1% са от нехранителни стоки и 18.9% – от храни, напитки и тютюневи изделия. В сравнение с предходната година обемът на продажбите на едро в номинално изражение нараства с 2.8%, като е отчетен ръст от 5.0% на продажбите на нехранителни стоки и спад от 5.4% на продажбите на едро на храни, напитки и тютюневи изделия.

Продажбите на дребно (вкл. ДДС и акцизи) достигат 2 604 млн. лв., като отново преобладават нехранителните стоки с дял 71.9%. В сравнение с 2016 г. обемът на продажбите на дребно в номинално изражение нараства с 8.7%, като ръст е отчетен както в продажбите на дребно с нехранителни стоки, така и с храни, напитки и тютюневи изделия съответно с 11.1 и 2.8%.

През 2017 г. в област Варна са работили 10 860 търговски обекти за продажби на дребно. С най-голям относителен дял са магазините и павилионите – 72.9%, следват подвижни обекти за разносна и развозна търговия (вкл. автомати) – 13.7%, складове за продажба на дребно – 7.9%, будки и сергии в стационарната търговска мрежа – 4.3%, бензиностанции и газостанции – 1.2%. Магазините и павилионите намаляват с 1.5% спрямо предходната година, като спад е отчетен както при магазините и павилионите за храни, напитки и тютюневи изделия, така и при тези за нехранителни стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *