Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Как Япония помага на пенсионерите си да бъдат щастливи и да се забавляват
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

пенсионер

Правителството на страната въведе програма на име “Втори живот”

Япония дава пример. Правителството на страната въведе програма на име “Втори живот”. С нея то помага на пенсионерите да бъдат заети, да се чувстват полезни, да общуват и да се забавляват. За програмата разказва видеоматериал на Би Би Си, цитиран от manager.bg.

Вместо да се отдадат на почивка и стоене в домовете, голяма част от японските пенсионери са се записали за участие във “Втори живот” – интересът е значителен. Програмата им дава нов вид кариера, достъп до специализирани места за срещи и настаняване и връзка с вече изградени общности. Това им помага да останат активни на своята възраст.

Сейши Омори, например, е на 71 години и помага чрез програмата като работи в детска ясла. “Да бъда около деца ми дава енергия”, казва той. “Сега имам редовен график и чувствам, че мога да се свържа с общността”, продължава той. Споделя, че когато се е пенсионирал от работата си да прави играчки, се е почувствал самотен и изолиран. Тогава се записал за участие в правителствената схема. Сега работи за детската ясла. В нея работата е разделена на смени, за да се даде възможност на няколко пенсионери за почасова работа.

Броят на хората над 60-годишна възраст по света се очаква да се удвои до 2050 г.

Япония вече има суперзастаряващо население. 1/3 от страната е съставена от хора на възраст над 65 години.

“Трябва да помислим как да проектираме 100-годишния живот”, казва проф. Хироко Акияма от Университета на Токио. Проф. Акияма изучава човешките старини. “Трябва да пре-проектираме обществото, за да посрещнем нуждите на много остаряващото население”, продължава тя. С финансиране от японското правителство, проф. Акияма е разработила схемата “Втори живот”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *